Egy nehéz élet nappaljai

Saját blog,tehát a gondolatok is sajátok:)

Friss topikok

Linkblog

Archívum

HTML

2010.12.20. 17:01 Laredo

Tanuljunk meg puskát írni!

Ma megvolt a néprajz vizsga. Sokkal simábban ment,mint amire számítottam- a tanárnő nagyon jó fej volt, és eltűrte a kultúrált puskázást:) Így valószínűleg az egész csoportnak,akik most vizsgáztak( 30 ember) meglesz a vizsga, és az érte járó 3 kredit.Apropó puska.

Régi probléma, hogy a mai magyar fiatalok már nem olyan értelmi képsességekkel bírnak, mint azelőtt. Jópáran ellébecolnak az egyetemen évekig, és közben tényleg nem tanulnak semmit.(erre van most készülőben egy Fidesz-törvény,amit bővebben most nem fejtenék ki, a többség biztos így is ismeri...majd talán máskor.) Tényleg nagyon sokan vannak, akik csak a jogviszony, és az így elbliccelhető évek miatt járnak egyetemre...de vannak olyan fiatalok is,akik akarnak tanulni, de vagy nem áll rá az agyuk bizonyos témákra, vagy egyszerűen nem tudják befogadni azt a mennyiségű tananyagot, amit néhány tanár egyszerűen ledarál. ,,,Elmondtam, kész, teljesítettük a félévet, olvassatok el még 6 kötelező, és 10 ajánlott könyvet, talán akkor 5-öst adok a vizsgán." Hát kérem, lehet lekökpödni,de ez a hozzállás engem taszít. Én azt mondom: tanuljunk meg puskát írni!

Ill. tanítsanak meg minket. Legyen olyan óra az egyetemen, ahol jegyzetelni tanul a diák. Tömören, érhetően, a lényeget lefedő vázlatokkal rendelkezzen-azaz egy jó puskával. És amíg azt készíti, legalább az anyag felét meg is tanulja! Nem hatásosabb módszer ez, mint unottan görnyedni a könyv felett? Persze, lehet most azt mondani: ,,egyetemen jegyzetelni már tudni kell, a középiskolában ezt meg kellett volna tanulni" Na de kérem. Aki egy kicsit is képes objektíven szemlélni a magyar oktatást, az nagyon jól tudja, hogy a középiskolák, gimnáziumok többsége nem hogy erre, lassan már semmire nem tanítja meg a gyerekeket...max. arra,hogy hogy mennyire utálatos dolog tanulni.(esetleg még arra,hogy hogyan vegyük fel videóra társaink, vagy akár a tanárok megverését...) Igenis szükség van tanulásmódszertan-tanításra! Biztos vagyok benne, hogyha lenne ilyen óra-lennének ilyen órák, pár éven belül kimutathatóan több, valódi tudással rendelkező diplomást bocsájtana ki magából a felsőoktatás. És lássanak csodát: egyből fejlődésnek indulna az ország...

Summa summarum, szükség van változásokra ez igaz. De biztos, hogy a megfelelő helyen-módon próbálnak változtatni az illetékesek?

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://laredo.blog.hu/api/trackback/id/tr462528271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása